Verslag van de bedevaart naar Kevelaer op 24 en 25 augustus 2009.
 

 
Maandag 24 augustus:
 
Vroeg opstaan hoort voor de meeste pelgrims bij onze jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer.
Volgens zorgvuldig samengestelde ophaalroutes wordt iedereen op de afgesproken tijd opgehaald. Dat betekent dat de eerste mensen al om 7.00 uur in 1 van de 6 bussen zitten. Vroeg dus!
Vooral de mensen uit Zeeland hebben een lange reis voor de boeg, maar dat heeft iedereen er graag voor over. Je weet waar je het voor doet.
Als iedereen een plekje in de bus heeft gevonden gaat de reis richting het oosten, op weg naar Onze Lieve Vrouw. Een groot aantal mensen ziet elkaar maar 1 keer per jaar en dat kan je dan ook wel horen. Zelfs met microfoon kan de busleiding zich amper verstaanbaar maken, want wat hebben we elkaar toch veel te vertellen. Er is natuurlijk ook weer veel gebeurd in een jaar.
Via parkeerplaats Raakeind bij Gilze Rijen gaan we op weg naar het Lijssels Vertier in Liessel voor de koffiepauze, waar we dan ook wel aan toe zijn, en om “even” gebruik te maken van het toilet. Het valt dan ook wel op dat we in ons gezelschap veel meer dames dan heren hebben……..
 
Aangekomen in Kevelaer maken we ons gereed voor de intocht. De attributen zoals het vaandel, de processiekaars, het kruis, de scepter en de kroon worden graag door vrijwilligers gedragen.
Het koor zingt voor de eerste keer mooie marialiederen die we tijdens onze bedevaart nog vele malen zullen horen. En ook het weer is fantastisch. Het maakt de intocht plechtig en mooi.
 
Tijdens het openingslof wordt ook stilgestaan bij onze jubilarissen. Dit jaar waren er weer een aantal pelgrims die de bedevaart naar Kevelaer voor de 25e keer hebben meegemaakt. Bijzonder was ook dat bij de jubilarissen een priester was, namelijk pastoor Demmers. Alle jubilarissen krijgen een mooie zilveren medaille opgespeld en de felicitaties van de bestuursleden.
 
De Mariaviering was, op deze manier, nieuw dit jaar. Veel pelgrims hebben dit als een hele mooie viering ervaren.
 
Bijzonder was ook de aanwezigheid van de bisschop op de eerste dag van onze bedevaart. Hij ging ’s avonds voor in de plechtige eucharistieviering. Het was een mooie viering en wat was het prachtig om zoveel priesters en acolieten op het altaar te zien. En natuurlijk werd deze viering weer bijzonder fraai opgeluisterd door “ons eigen koor”.
 
De dag werd afgesloten door de kaarsenprocessie met gezang. Pastoor Demmers sloot de dag af met een gebed, wenste alle pelgrims een goede nacht en de bisschop een goede reis terug naar Breda.
 
 
Dinsdag 25 augustus:
 
In Kevelaer wordt iedereen al vroeg wakker gemaakt door de toch wel hard luidende kerkklokken. Opstaan dus, zo kan je zo lang mogelijk van de dag genieten. We hebben ook vandaag een redelijk vol programma. Maar…. we beginnen de dag met een lekker ontbijt in het hotel. Daarna kunnen we beginnen met de eucharistieviering. Vandaag heeft het koor gekozen voor ‘de achtste mis’. Deze mis is bij iedereen bekend en we kunnen dan ook uit volle borst meezingen.
 
Meteen na de eucharistieviering beginnen we met de kruisweg. Gelukkig hebben we ook vandaag mooi weer en kunnen we in processie naar het kruiswegpark voor de grote kruisweg. Het is natuurlijk ook mogelijk om de kruisweg te bidden in de Pax Christi kapel. Tijdens de kruisweg wordt ook altijd stilgestaan bij de pelgrims die het afgelopen jaar zijn overleden.
Helaas bleken de weergoden ons niet helemaal goed gezind, want we hebben de kruisweg moeten afsluiten in de regen. Gelukkig was het maar een buitje en klaarde het snel weer op.
 
Na de kruisweg was er “vrije” tijd tot het afscheidslof. Er moet natuurlijk nog wel even gewinkeld kunnen worden voor we uit Kevelaer gaan vertrekken.
Tijdens het afscheidslof komt het besef dat de tijd in Kevelaer voorbij is gevlogen.
Ook nu hebben we elkaar veel te vertellen als we, vermoeid en wel, ons plekje in de bus weer hebben opgezocht. We hebben zo ontzettend veel beleefd en gezien deze dagen.
 
Wekenlang leef je naar deze dagen toe en voor je het weet is het voorbij.
Velen nemen tijdens de koffiepauze in Liessel afscheid van elkaar. Zou ik er volgend jaar weer bij kunnen zijn? En mijn medereizigers? Zien we elkaar dan weer terug? Dit vragen velen van ons zich af.
 
Natuurlijk ben je er weer bij. Gewoon gezond blijven, dan komt alles goed. En ….Maria wacht op ons in Kevelaer.