22-23 augustus 2016 Bedevaart naar Kevelaer.
 
We gaan met 5 personen vanuit Achtmaal mee op bedevaart naar Kevelaer. Het zijn altijd 2 mooie dagen van bezinning, bidden en zingen, maar ook van gezelligheid. Op Raakeind komen we samen. Even tijd, vlug een kopje koffie en naar het toilet. Dan op weg met 5 bussen naar Liessel voor de koffiestop. De dames van het Lijssels Vertier  hebben de koffie klaar, alles verloopt zeer vlot; we kunnen nu allen bij elkaar zitten, de tafels zijn genummerd, zeer fijn. Het eerste jaar dat ik mee ging moest je een plaatsje zoeken, voelde me zeer verloren, was m’n maatjes kwijt geraakt in het gedrang.

Een weerzien van vele bekenden, velen zien elkaar eens per jaar op Bedevaart naar Kevelaer. Koffie en  broodjes zijn lekker.
Dan op weg naar Kevelaer. We worden welkom geheten door Margriet en de andere zelatrices.  Margriet geeft aandacht aan het overlijden van To de Bruin-Haest, en dat Anneke van Aert de Bruin niet mee gaat omdat ze haar maatje kwijt is. Rust zacht To en sterkte voor hen die achterblijven. Rina draagt een gedicht voor dat ze heeft gevonden bij de Mariagrot van de Willaert en aangepast voor Kevelaer. De rozenkransen worden tevoorschijn gehaald. Mientje bidt het rozenhoedje voor. Daarna wordt er een mooie cd met Maria liedjes gedraaid.
Na vele kilometers komt Kevelaer in zicht. Het is een beetje regen onderweg maar gelukkig droog als we aankomen. De  koffers en tassen worden bij elkaar geladen in de  aanhangers of auto` s van het hotel waar je slaapt. Het koor staat ondertussen klaar om voor te gaan en met het vaandel en de mooie kaars lopen we naar de Basiliek voor het lof. Bij het betreden wordt het lied gezongen  “O MARIA CONSOLATRICE “.Welkom door de voorzitter en de Pastoor uit Kevelaer. Pastoor Maickel Prasing gaat voor in de dienst. De kaars wordt gewijd en aan gestoken. Ik denk dat hij toch een beetje nat is want hij gaat uit; opnieuw ontstoken. Ze mag branden bij elke dienst die er  is voor broederschap uit Bergen op Zoom en omgeving . Het thema is dit jaar

ZALIG DE BARMHARTIGEN”.
 
Huldiging van jubilaris Mevr. Verweij, zij krijgt een speld omdat ze al voor de 25e keer mee gaat.
Na dit kort samenzijn in de Basiliek gaat ieder even zijn eigen weg. Wij gaan naar ons hotel om de sleutel van onze kamer op te halen en koffer of tas weg brengen. Koffie en iets lekkers, dat is dit jaar een stuk appelpunt  mmm.

Om 16.30 uur een MARIAVIERING in de St Antoniuskerk. Bij de 7 WERKEN VAN BARMHARTIGHEID word hier stil gestaan en zeer goed uitgebeeld,  voor elk thema was er iets aanwezig dat er bij past, zeer indrukwekkend, mooie Maria- liederen en teksten.
Nu gaat ieder zijn eigen weg, de een om iets te kopen, de ander om iets te drinken en te eten, de genade kapel te bezoeken en kaarsjes op steken voor vrienden, ons kaarsje halen voor de lichtprocessie.

´s Avonds is de hoogmis in de Basiliek. Deze vind ik na al de jaren nog zeer indrukwekkend. Er zijn weer vele Misintenties. Na de mis is er de lichtprocessie naar de Pax Christikapel. De kapel is helemaal overkoepelt met glas en als je omhoog kijk schitteren de lichtjes als sterren, mooi is dat. Na het avond gebed gaat iedereen voldaan naar zijn of haar verblijf. Wij gaan nog een ijsje eten, kopje koffie of thee drinken en even buurten.
Dinsdag 23 augustus op tijd uit bed. De klokken van de Basiliek klinken door Kevelaer. Koffer pakken, kamer betalen, ontbijten. Op naar de dagmis. Jassen en vesten zijn niet nodig, lekker weer. Tijdens de dienst Gregoriaanse gezangen  en Marialiederen. Bij het lied, “Groter dan ons hart”, is voor mij een moment van stilte, zo mooi. De begeleiding van de zang in alle diensten staat onder leiding van de Heer A.J.Consemulder.

Vele kaarsjes zijn ontstoken bij Maria en gebeden gevraagd aan haar, mensen vinden er troost in deze dagen.
Na de dienst wordt de kruisweg gebeden. Deze kan je op twee plaatsen mee bidden, in de Pax Christikapel en in het park. We gaan mee naar het park. Op weg naar het park zingen en bidden we. Het is vredig en stil in het park nu goed begaanbaar. Vorig jaar kon het niet door gaan door de vele regen die er die nacht was gevallen. Een mooie kruisweg. We zijn op de terugweg nog in de ST ANTONIUSKERK binnen gegaan om een paar kaarsen te laten branden. Het was daar zo stil en vredig. Kaarsjes kopen om mee naar huis te nemen. Terug naar het hotel om te eten. Daarna naar de laatste dienst in de Basiliek, het Afscheidslof. Tijdens het Lof worden de kaarsen, rozenkransen en beeldjes gewijd.
Het afscheidslied “Vaarwel, vaarwel” is de afsluiting. Even tijd voor ons zelf voor we weer huiswaarts gaan.  De bussen staan te wachten, koffers en tassen ophalen en afgeven aan de goede bus.
Om 15.30 uur vertrek naar Liessel, waar de koffie wacht. Ondertussen bidden we nog een paar Onze Vaders en Weesgegroetjes. Margriet heeft een mooi gedicht gemaakt over “weer naar huis”, prachtig Margriet .
Hartelijk dank aan iedereen die aan deze dagen hebben bij gedragen. Twee dagen van bezinnen, gedachten, bidden, maar ook van genieten. Dagen om op terug te kijken. Tot volgend jaar!
 
Luus Gommers. 
 

Copyright © 2008-2024 - Kevelaer Bergen op Zoom e.o.
Alle rechten voorbehouden