Reisverslag bedevaart 2011


Bedevaart naar Kevelaer; voor innerlijke rust en kracht.

 
Voor de 264e keer trok in augustus 2011 een groep gelovigen naar de bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland. "Na twee dagen komen we altijd moe, maar voldaan weer terug", zegt Corrie Daniels, voorzitster van de organiserende stichting Broederschap Kevelaer Bergen op Zoom e.o.

In Kevelaer wordt Maria, Troosteres der bedroefden, vereerd. Ieder jaar gaat er een groep vanuit regio Bergen op Zoom en Zeeland naar dit geliefde en drukbezochte bedevaartsoord. Tijdens de twee dagen worden er onder andere twee hoogmissen, een bezinningsdienst ter ere van Maria, een lichtprocessie, kruisweg en een afscheidslof gehouden. "Vooral het afscheidslof is heel emotioneel", vindt Jan Daniels. "Rustig, stil en prachtig."

Dit jaar namen ruim 300 mensen deel aan de pelgrimstocht. Het vaandel, het Mariabeeldje, drie priesters en een koor maken deel uit van het gezelschap. "In Kevelaer kun je alles kwijt," zegt Corrie. "Dingen die mensen niet zo gauw in hun eigen parochie zouden uiten, kunnen in Kevelaer wel." Corrie nam de organiserende taak over van haar vader. "Tijdens de tocht heb ik zelf niet zo veel tijd om te bidden. Maar wij komen als bestuur ook in maart al in Kevelaer, dan heb ik meer rust. Kevelaer is een inspirerende omgeving, waar je tot innerlijke rust kunt komen. Dat geeft je steun en kracht." De bedevaartstocht vindt traditiegtrouw plaats in de laatste volle week van augustus. Zelateurs en zelatrices van de stichting bezoeken alle mensen die zich inschrijven. "Zij doen zoveel werk," zegt de voorzitster. "Daar zijn wij als stichting echt heel blij mee."

De tocht gaat niet alleen over het geloof, gezelligheid speelt ook een rol. Sommige deelnemers gaan al voor de vijftigste of zestigste keer mee. Voor 'kroonjaren' ( 25, 50 en 60 jaar ) worden speciale speldjes uitgereikt, gemaakt door Art Object. Komend jaar wordt een bijzondere tocht, omdat het voor Zeeland de 100e keer is.

Mevr. Corrie Daniels-Verdult; tel: 0164 - 682198

 
Artikel uit:
55+ Magazine Westelijk Noord-Brabant en Tholen, november 2011