Hallo medereizigers

Even voorstellen, twee dames die voor de eerst keer met jullie bedevaart gaan naar Kevelaer, Marian van Rijckevorsel en Dimph Mouws. Een van de dames kent Kevelaer, de ander niet.

Een van ons is benaderd door Rina Michielsen uit Zundert. Afspraak gemaakt en ingeschreven. En dan begint het avontuur.

21 Augustus 2023     
De Kevelaer reis.                                                                                                                
We vertrekken om 9.30 uur uit Zundert. Gerard Akkermans is onze voorganger in de bus. We gaan op weg. Bij Raakeind de eerste stop. Daar staat nog een bus, deze pelgrims komen van Goes en omstreken. We zetten onze reis voort en al biddend en zingend met een mooi Maria gedicht, rijdt de bus richting Liesel. Broodje en koffie, dan op weg naar Maria, Troosteres van de Bedroefden. Ze wordt ook Koningin van de Vrede genoemd.

Het thema dit jaar is: “Heb vertrouwen, Ik ben het”

Iedereen komt met een bepaald verlangen, om te bidden voor hen die we daar in gedachten mee naar toenemen. Na een goede reis, gaan we in processie naar de Mariabasiliek. Wat een bijzondere ervaring, je voelt je bekeken, maar saamhorigheid is al duidelijk aanwezig.

Openingslof.   
We worden welkom geheten door Pastoor Maickel Prasing samen met Bas van Haeren. We hebben ook twee misdienaars bij: Damian en Florien, een eigen koor onder leiding van dirigent Gerard Akkermans en een organist, Hans Dogge.

Jubilarissen worden gehuldigd. Bidden, zingen en luisteren naar gebed. Na de dienst gaan we even inkopen doen, er wordt van alles gekocht, kaarsjes, kruisjes, medailles. Er worden kaarsjes opgestoken, kerken bekeken, maar ook wat gedronken. Ook met z’n allen naar de winkel voor een kaarsje, we hebben vanavond ook een lichtprocessie.

We komen als pelgrim weer bijeen om de Mariaviering bij te wonen in de Biechtkapel. Bidden, zingen, maar vooral indrukken opdoen. Voor nieuwkomers komt er veel op je af.

Na deze viering gaan we op tijd aan de warme maaltijd.

We hebben ’s avonds een eucharistieviering in de Mariabasiliek. Gregoriaans, erg mooi! Het evangelie: Johannes, de Bruiloft van Kana. We hebben ook gehoord dat Jezus zei: Kom, loop naar mij toe, Petrus werd bang. Dit heeft te maken met vertrouwen en geloof. Na de eucharistieviering gaan we in lichtprocessie naar de Pax-Christi-Kapel. Daarna het avondgebed.

Toen naar de Gouden Zwaan voor een drankje of ijsje. Alle was toegestaan. Dat hoorde er ook bij, aldus Maickel Prasing.

22 Augustus 2023

Veel gebeden, veel gezien, ook mede pelgrims gehoord. Niet echt veel contact kunnen maken. Om 6.00 uur je bed uit, 7.00 uur ontbijt. Koffer en sleutel inleveren.

8.30 uur in de Mariabasiliek voor de eucharistieviering. Zingen, bidden en luisteren naar gebeden. Maria is altijd de schakel geweest tussen hemel en aarde. Goed gelovig alle vertrouwen in haar zoon Jezus Christus.

9.30 uur Kruisweg, Pax-Christi-Kapel

Jammer dat we de eerste drie staties niet hebben kunnen horen vanwege de kerkklokken. Daarna was het prima te verstaan. Bas van Haeren en Hilda Vermunt gingen ons voor.

Daarna nog even voor de laatste souvenirs en koffie

12.00 uur warm eten.

14.00 uur Afscheidslof en zegenen van als wat gewijd moet worden. Gerard Akkermans, Jan Daniëls en Bas van Haeren hebben het Ave Maria gezongen.

15.00 uur weer in de bus, op weg naar huis. In Liessel weer koffie en broodje pauze. Rond 18.30 uur waren we weer in Zundert.

Hoe hebben we deze bedevaart naar Kevelaer ervaren? Heftig, heel veel indrukken, vermoeiend en wij waren mee van de jongste.

Tot slot

Het ontvangst bij het Hotel heel goed, eten en drinken heel goed.

Begeleiding was prima.

Voorgangers prima, dank je wel.

Koor dank je wel.

Maar vooral het bestuur, dank je wel

Het was een bijzondere ervaring

We wensen jullie, kijkend naar de toekomst een mooi jubileum jaar in 2024. 275 Keer naar Kevelaer op 19 en 20 augustus.

Dimph en Marian
Copyright © 2008-2024 - Kevelaer Bergen op Zoom e.o.
Alle rechten voorbehouden