Kevelaer en Maria “Troosteres der Bedroefden
 
 
De Duitse stad Kevelaer, zes kilometer over de Nederlandse grens, is een geliefd bedevaartsoord. Vanuit Venlo is de stad snel en gemakkelijk te bereiken. Jaarlijks brengen vele Nederlanders een bezoek aan dit Maria-oord. Midden in het sfeervolle centrum van Kevelaer ligt de Kapellenplatz. Rond en op dit met bomen omzoomde plein liggen alle, prachtig gerestaureerde heiligdommen.
Het belangrijkste heiligdom is de Genadekapel, hierin wordt een afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Deze eenvoudige afbeelding wordt de "Consolatrix Afflictorum", ofwel de "Troosteres der Bedroefden" genoemd.


Marskramer Hendrik Busman zou van de Maagd Maria tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. In 1642 was het eenvoudige kapelletje klaar. Hierin werd de afbeelding, een  koperdruk van een afbeelding van O.L.V. van Luxemburg, opgehangen. Al gauw kwamen er pelgrims en werden genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk. In 1654 werd het eerste kapelletje vervangen door de tegenwoordige zeshoekige kapel, de zogenaamde Genadekapel. Mede door de grote toestroom van pelgrims werd in 1647 een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In deze kapel staan tientallen grote kaarsen, die laten zien dat de bedevaarten al een lange traditie kennen. In het jubileumjaar 1742 waren er dagen dat er meer dan 20.000 pelgrims per dag kwamen.


     


In de loop van de achttiende eeuw liep het aantal pelgrims op tot zo’n 400.000 personen per seizoen.
In de negentiende eeuw werd de grote Mariabasiliek gebouwd (verheven tot basiliek in 1923). Het meest recente gebouw aan de Kapellenplatz is de PaxChristiekapel. De naast deze kapel beginnende overdekte kruisweg is bijzonder geschikt voor gehandicapten. Net buiten het centrum van Kevelaer ligt in het Mariapark de schitterende kruisweg.
Het bedevaartseizoen begint met de opening van het pelgrimsportaal op 1 mei en sluit op 1 november. Meer dan 800.000 pelgrims bezoeken jaarlijks de bedevaartsplaats van Maria in Kevelaer. In de maand augustus organiseert de Broederschap van Kevelaer uit Bergen op Zoom en Omstreken, zijn jaarlijkse 2-daagse bedevaart naar dit Maria-oord.


Copyright © 2008-2024 - Kevelaer Bergen op Zoom e.o.
Alle rechten voorbehouden